CONSTANT VERMOEID

CONSTANT VERMOEID

Kun je vermoeidheid voorkomen door je eet- en leefpatroon aan te passen

Vermoeidheid kennen we allemaal. Iedereen heeft er al wel eens last van. De ene al wat meer dan de anderen. De belangrijkste oorzaak van vermoeidheid is ons druk leven, zowel professioneel als maatschappelijk. Vermoeidheid verdwijnt in de meeste gevallen spontaan. Enkele uren rusten en ontspannen volstaan meestal.
Als vermoeidheid niet verdwijnt en blijft aanslepen hebben we wel degelijk een ernstig gezondheidsprobleem.
Kunnen we vermoeidheid en chronische vermoeidheid oplossen door ons eet- en leefpatroon aan te passen?

Voedingssupplementen
Als we met vermoeidheid krijgen af te rekenen grijpen we meestal naar voedingssupplementen en andere geneesmiddelen.
Ben je regelmatig vermoeid en neem je dan ook voedingssupplementen? Dan ben je niet goed bezig. Wat je dagelijks eet heeft een grotere invloed op je beschikbare energie dan je denkt. Door je dagelijks eet- en leefpatroon aan te passen kun je in vele gevallen je vermoeidheid de zelf baas.

Oorzaken van vermoeidheid
Vermoeidheid kent vele oorzaken gaande van een gebrek aan gezonde slaap tot het overslaan maaltijden, onregelmatig werk en meer ernstige aandoeningen waaronder voedselallergie, uitdroging, bloedarmoede, diabetes en zelfs depressie. Bijna alle oorzaken die vermoeidheid veroorzaken hebben te maken wat wat je dagelijks eet. Door je voedingspatroon aan te passen kun je dus wel degelijk vermoeidheid en chronische vermoeidheid voorkomen.

Vermoeidheid voorkomen door gezond en natuurlijk te eten

  • Vitamine C: aanwezig in alle citrusvruchten maar ook in groene bladgroenten, tomaten en paprika’s. Deze vitamine helpt niet alleen tegen vermoeidheid maar ook bij verkoudheden, griep en alle ontstekingen van je luchtwegen
  • Vitamine D: zorgt voor meer natuurlijke weerstand. Zo ben je beter bestand tegen zware lichamelijke of geestelijke inspanningen. Vitamine D wordt vooral aangemaakt onder invloed van zonlicht en vind je ook in beperkte mate in vette vis
  • Meer ijzer: onze voeding bevat steeds minder ijzer. Je vindt dit mineraal vooral in groenten en fruit, in onbewerkte noten, pitten en zaden, in volkorengranen en in zoete aardappelen
  • Meer magnesium: is vooral aanwezig in peulvruchten (erwten, bonen, groentekiemen, kapucijner, linzen en in kikkererwten), in noten en in granen
  • Meer vitaminen B1, B6 en B12: deze zorgen voor meer energie, een grotere natuurlijke weerstand en een sterk zenuwstelsel. Vitamine B zit vooral in vlees, vette vis, in volkorenbrood, groenten en fruit (vooral in bananen) en in alle melk en melkproducten