PEULVRUCHTEN

PEULVRUCHTEN

Wat zijn peulvruchten en waarom zouden we er meer moeten van eten?

Peulvruchten zijn de zaadjes van vlinderbloemige planten. De meest bekende peulvruchten zijn:

  • Doperwtjes
  • Bonen
  • Groentekiemen
  • Kapucijner
  • Linzen
  • Kikkererwten
  • Alfalfa
  • Kousenband
  • Sugarsnaps

Alle peulvruchten hebben een hoge voedingswaarde met weinig of geen ongezonde verzadigde vetten en transvetten en cholesterol. Ze bevatten dan ook nauwelijks calorieën en passen daardoor in ieder gezond eetpatroon, ook als je iets aan je overgewicht wilt doen. Diëtisten en voedingscoaches raden dan ook aan om minstens éénmaal per week peulvruchten op je menu te plaatsen.

Peulvruchten zijn vooral rijk aan:

  • Vitaminen: vooral vitamine A, B1, B3, B6 en B12 en vitamine D
  • Mineralen: vooral natrium, kalium, calcium, magnesium, koper, ijzer en zink
  • Eiwitten
  • Voedingsvezels
  • Gezonde en dus trage koolhydraten
  • Sterke antioxidanten

Volgens het Voedingscentrum zou je wekelijks minstens 250 gram peulvruchten moeten eten. Voor een maximaal resultaat combineer je ze best met onbewerkte noten, zaden en pitten.
Peulvruchten doen je niet alleen meer vet verbranden en makkelijker afvallen. Zo zorgen ook voor:

  • Een goede spijsvertering
  • Een gezonde darmflora
  • Een vlotte stoelgang
  • Een zuiver lichaam vrij van allerlei afvalstoffen
  • Een stabiele bloedsuikerspiegel
  • Minder insuline in je bloed

Peulvruchten helpen bij:

  • Ongezond buikvet
  • Overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas
  • Een onevenwichtig cholesterolgehalte
  • Verstoorde hormonen
  • Aderverkalking
  • Hart- en vaatziekten
  • Botontkalking of osteoporose
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes
  • Veel voorkomende en agressieve soorten kanker zoals borst- , darm- en prostaatkanker