GERAFFINEERDE WITTE SUIKER IS ONGEZOND MAAR

GERAFFINEERDE WITTE SUIKER IS ONGEZOND MAAR…

Is suikervrij eten wel mogelijk?
Geraffineerde witte suiker is niet alleen een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht. Het ligt ook aan de basis van daaraan gelinkte en ernstige aandoeningen waaronder vooral:

  • Aderverkalking
  • Hart- en vaatziekten
  • Een verstoort cholesterolgehalte
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes

Door de consumptie van witte suiker zoveel mogelijk te beperken, geven we onze gezondheid een geweldige boost. Maar hoe kunnen we zo weinig mogelijk suiker naar binnen werken als de voedingsindustrie steeds meer suiker aan zijn producten toevoegt om de smaak ervan te verbeteren?

Natuurlijke en toegevoegde suikers
Suikers zijn een belangrijke bron van onmisbare energie. We moeten daarbij wél het onderscheid maken tussen natuurlijke en toegevoegde suikers. Toegevoegde suikers treffen we vooral aan in verse groenten en fruit. Goed, het blijven suikers, maar de voordelen van groenten en fruit wegen lang niet op tegen de nadelen van deze fruitsuikers. Toegevoegde suikers vinden we vooral in snoep, koekjes en gebak. Dat is ook zo met frisdranken, vruchtensappen, en energiedranken. Maar even goed in geraffineerde witte deegwaren en in witte rijst vinden we grote hoeveelheden toegevoegde suikers.
Deze bevatten geen gezonde voedingsstoffen en brengen onze gezondheid dus niets bij. We kunnen ze dus best missen. Natuurlijke suikers niet. Die hebben we in beperkte mate nodig als leverancier van energie.

Witte suiker werkt verslavend
Het ergste aan witte suiker is ongetwijfeld dat het verslavend werkt. Hoe meer je ervan eet hoe meer suiker je wilt eten. Zo kom je al vlug in een vicieuze cirkel terecht die moeilijk is te doorbreken. Suiker veroorzaakt ook een geluksgevoel. Dat is het gevolg van de extra aanmaak van dopamine. Dat wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd.

Suikervrij eten doe je zo
Suikervrij eten doe je door:

  • Het eten van snoep, koekjes en gebak van je dagelijks menu te schrappen
  • Vooral water te drinken in plaats van ongezonde frisdranken. Drink dagelijks minstens 2,5 en maximaal 4 liter water per dag. Een drietal zelf gemaakte smoothies en kruidenthees zijn ook toegelaten
  • Eet maximaal twee verschillende stukken fruit per dag
  • Drink koffie of thee zonder suiker, ook geen kunstmatige zoetstoffen
  • Eet ook geen light producten: die werken even verslavend dan geraffineerde suiker
  • Kies voor gezonde tussendoortjes en eet een handjevol onbewerkte en dus ongezouten, ongebrande en niet geroosterde noten, zaden en pitten

In een gezond eetpatroon passen geen

  • Snoep, koekjes en gebak
  • Frisdranken, energiedranken, kant-en- klare vruchtensappen en drinkyoghurt
  • Suikervervangers zoals agave- en ahornsiroop
  • Ontbijtgranen en muesli met toegevoegde (zoet)stoffen
  • Zoet broodbeleg zoals confituur, jam en honing
  • Gedroogde vruchten

Conclusie:
Eten zonder toegevoegde suikers doe je best stap voor stap door suikerrijke voedingsproducten één voor één uit je dagelijks eetpatroon te schrappen. Het positieve effect ervan zul je vlug aan je buikomtrek en op de weegschaal ondervinden